More Website Templates @ TemplateMonster.com - February04, 2013!
Please or Register to create posts and topics.

Другий скринінг під час вагітності

800x600

Normal
0

false
false
false

RU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Обычная таблица";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:"Times New Roman",serif;}

Зародження нового маленького життя  справжнє диво та велика радість. З цього моменту дні майбутньої мами, її цінності й пріоритети змінюються кардинально. У центрі уваги малюк, і всі зусилля спрямовані на те, щоб не лише зберегти цей дорогоцінний дар, а й допомогти  крихітці  зростати  та розвиватися в утробі, успішно подолати шлях від зародження до моменту появи на світ.

   Один з елементів турботи мами про дитину – постійний та своєчасний моніторинг стану здоров'я малюка. Слово «скринінг» вживається усе частіше й частіше, з ним пов'язані всі надії та переживання вагітної жінки. Що покаже скринінг? Чи правильно розвивається дитина? Чи безпечно проходити обстеження й чи не зашкодить це малюку? Ці питання   головне, що турбує майбутню матір.

   Скринінг другого триместру вагітності  логічне продовження того комплексу досліджень, який жінка проходила в перші тижні «цікавого положення».

    Приблизно на 19-20 тижні вагітності кожній жінці лікар пропонує провести 2-ий скринінг та УЗД. Ці терміни вибрані не випадково: цього час найзручніше вивчати гормони. Перший, як ми пам'ятаємо, був у середині 1-ого триместру вагітності. Зазвичай він показує, що все добре. Адже на той момент визначити з точністю можна лише правильно розвивається плід чи ні.

  Зрозуміти, що означають відхилення від норми на такому терміні непросто. Зате на 20- му тижні результати скринінгу здатні розповісти багато про що. Отже, навіщо варто проводити скринінг другого триместру, і чи варто він витрачених на нього грошей?

   Почнемо з того, що не всі захворювання є наслідком зовнішнього впливу. Простіше кажучи, не можна захистити дитину від усього. Є такі хвороби, які починаються ще в перший тиждень внутрішньоматкового життя плоду. Наприклад, синдром Дауна, який утворюється в момент схрещування хромосом, тобто ще при зачатті. Вони виявляються, наприклад, методом скринінгу або на УЗД. Але уникнути їх появи не допоможе ніщо: тут все в руках долі.

   Водночас ростити хворого непросто: далеко не у кожної сім'ї є кошти і бажання доглядати за малюком з такими відхиленнями, адже це не просто застуда. Це навіть не інвалідність. Це зовсім інші діти, які виростають абсолютно іншими людьми, яким буде нелегко прижитися в цьому світі. І у них будете лише ви, батьки. Змиритися з тим, що твоя дитина «неправильна», і прийняти його таким дуже складно.

   Результати другого скринінгу та УЗД, проведеного під час вагітності, дають майбутнім батькам вибір: якщо дитина хвора, можна не народжувати його. Ще не пізно зробити аборт. І це не буде моральним злочином, це розумний вибір. Адже якщо ви не готові виховувати малюка з відхиленнями, краще почекати і народити іншого, ніж робити нещасними себе і свою дитину.

   Але повернемося до теми скринінгу. Давайте розберемося, що таке скринінг, в чому його суть, які бувають різновиди скринінгу.

    Скринінг - це від англійського «просівання». Тобто визначення групи ризику, у якої можлива поява дітей, хворих певними захворюваннями. Підрахунок ймовірностей може йти за різними принципами. Найвідоміша програма для скринінгу - PRISCA (Prenatal RISk Assessment) - перинатальна оцінка ризику.

   За весь період вагітності, завбачливі майбутні мами, проходять два пренатальних скринінгу: в 1 і 2 триместрі. Однак більш інформативним є саме другий скринінг, оскільки на такому терміні значно простіше зрозуміти, що можуть означати відхилення від норми в аналізах, а деякі патології вже виразно видно на УЗД. 

   В цілому під перинатальним скринінгом 2-го триместру мається на увазі: 

-           Біохімічний скринінг 2-го триместру (потрійний тест), який показує не що інше, як відповідність нормам значень трьох елементів в крові матері (АФП, ХГЛ, естріол).

-          Скринінгове УЗД - розширене дослідження (уважно оглядається будову внутрішніх органів плоду, визначається стан плаценти і навколоплідних вод).

-           Кордоцентез - додаткове дослідження, проводиться за показаннями лікарів.

top