More Website Templates @ TemplateMonster.com - February04, 2013!
Please or Register to create posts and topics.

Перший скринінг під час вагітності

Normal
0

false
false
false

RU
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Обычная таблица";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri",sans-serif;
mso-bidi-font-family:"Times New Roman";}

Перший скринінг при вагітності - це важливе обстеження, результати якого важливі для оцінки ймовірності народження дитини з вродженими вадами розвитку.

   Перший скринінг або, як його ще називають, скринінг першого триместру - це комплексне обстеження. Він проводиться шляхом дослідження венозної крові та ультразвукового дослідження на терміні між одинадцятим та чотирнадцятим тижнями вагітності. Перший скринінг дозволяє визначити рівень ризику патологічних плідних змін. Спрямований він, насамперед, на виявлення таких пороків, як синдром Дауна та синдром Едвардса, тобто, найгрубіших та які не піддаються корекції порушень в генетиці, а так само на виявлення вад розвитку в інших органах і системах організму плода. 

Ультразвукове дослідження першого скринінгу

   За допомогою першого ультразвукового дослідження вагітної, визначається статура майбутнього малюка, з'ясовується, чи всі органи у нього на місці, правильне їх розташування. При цьому так само робляться різні виміри (наприклад, шийної складки, окружність голівки, відстань від потилиці до чола, біпаріетальний діаметр, і так далі). Обов'язково дивляться і вимірюють куприко-тім'яний розмір, та зростання ембріона.

    Ультразвукове дослідження першого скринінгу дає можливість лікарю досліджувати плодовий кровотік, роботу його сердечка і виявити відповідність довжини тіла плода терміну вагітності.

    Так само при цьому дослідженні визначається товщина комірцевого простору у ембріона, бо при відхиленні його величини від норми, підвищується рівень ризику виникнення генетичних захворювань.

Кому слід пройти скринінг 1-го триместру?

Дане дослідження рекомендовано пройти таким жінкам:

    - У яких було завмирання плоду або народження мертвої дитини;

    - Жінкам, які перебувають у шлюбі з чоловіком, який є її близьким родичем;

    - У кого було два або більше викидня (мимовільного аборту);

    - Жінкам, які вже мають діток із синдромом Дауна, Патау і з іншими вадами;
    - Є родичі, у яких є генетичні патології;

    - Якщо у жінки в період вагітності було захворювання бактеріального або вірусного характеру;

    - Жінка, яка вагітна, старше тридцяти п'яти років;

    - При вагітності жінка вживає препарати, які заборонені в цьому періоді;

    - Якщо батьки просто хочуть упевнитися, що з їх малюком все гаразд і що він не має жодних захворювань.

Які патології можуть бути виявлені при першому скринінгу?

    Перший скринінг може дати інформацію про наступні патології: синдром де Ланге; синдром Дауна; синдром Сміта-Опіца; синдром Патау; патології формування нервової трубки; синдром Едвардса; пуповинна грижа або омфалоцеле (при цьому ультразвукове дослідження в результатах дає картинку, на якій чітко видно розташування внутрішніх органів не в черевній порожнині, а в грижового мішку, над шкірою); потрійний набір хромосом (замість подвійного), тобто триплодія. 

Як підготуватися до даного дослідження?

   Проведення першого скринінгу включає в себе два етапи. На першому етапі проводять скринінг УЗД. УЗД може проводитися трансвагінально. У такому випадку не потрібно ніякої підготовки. Також УЗД може бути проведено абдомінальним способом. Для такого виду УЗД потрібно щоб сечовий міхур був повним. Перед проведенням дослідження потрібно випити велику кількість води (приблизно два-три літри) за півгодини до обстеження. На другому етапі у вагітної проводять забір крові з вени. Це називається біохімічним скринінгом.

   Тобто, перед першим УЗД скринінгом необхідно стежити за тим, щоб сечовий міхур був наповнений, а перед забором крові з вени потрібно нічого не їсти, як мінімум 4:00.

   Також перед скринінгом першого триместру потрібно дотримуватися дієти. Це необхідно для того, щоб аналіз крові був точним. Слід за день до того, як заплановано дослідження, зі свого звичного раціону виключити такі продукти, як шоколад, м'ясні продукти, морепродукти, жирні продукти.

   Маючи результати скринінгу на руках, не варто впадати в паніку, якщо один з результатів не відповідає нормі. Важливо розуміти, що лікарі роблять висновки на основі комплексної оцінки. Крім того, якщо навіть виявлений високий ризик вад у плода, то треба піти на консультацію до лікаря-генетика. Треба звернути увагу, на те, що скринінг вказує тільки на можливість того, що проблема є, крім того відхилення від норми можуть бути пов'язані з різними причинами: прийомами гормональних препаратів під час вагітності або несвоєчасною здачею аналізів.

top