More Website Templates @ TemplateMonster.com - February04, 2013!
Please or Register to create posts and topics.

Синдром раптової дитячої смерті

800x600

Normal
0

false
false
false

RU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Обычная таблица";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:"Times New Roman",serif;}

Синдром раптової дитячої смерті (СРДС) визначається  як випадок раптової смерті до 1-року життя. 

   Смерть зазвичай настає в раніше здорової дитини, а причина летального наслідку залишається нез'ясованою, незважаючи на ретельне розслідування справи. Синдром раптової смерті немовлят (CРС) є причиною малюкових втрат, які не можуть бути пояснені іншими причинами після ретельного дослідження випадків, включаючи анамнестичні дані, аналіз клінічного випадку, секційне дослідження тощо.

   Відомо, що 90% випадків СРС відбуваються до того періоду, коли немовляті виповниться 6 місяців, піки смертності трапляються між 1 і 4 місяцями і, насамкінець,  СРС є рідкістю по досягненні дитиною  8-місячного віку.

    Останніми роками показано, що СРС є багатофакторним станом, до розвитку якого залучені  генетичні, екологічні та поведінкові/соціокультурні чинники.

    Таким чином, представляється, що окремі діти можуть мати генетичну  схильність до СРС, який проявляє себе, коли відбувається конвергенція екзогенних тригерів або стресових чинників (спання в положенні на боку, обструкція дихальних шляхів сторонніми тілами, критичний період розвитку, недосконалі або незрілі механізми кардіореспіраторного збудження). Така трагічна сукупність внутрішніх і зовнішніх чинників і призводять до відмови захисних реакцій та прогресування асфіксії, брадикардії, артеріальної гіпотензії, метаболічного ацидозу і неефективного дихання, що і спричинює смерть дитини.

    Найбільше потерпають від СРС недоношені діти, що народилися з низькою масою тіла, або такі, що відчували негативний вплив різноманітних чинників під час внутрішньоутробного розвитку, зокрема вплив нікотину або інших компонентів сигаретного диму і алкоголю. Адже показано, що пренатальний і постнатальний вплив сигаретного диму  може підвищувати  ризик СРДС через зміни вегетативних функцій, збудження, серцево-судинних рефлексів.

     Сучасні стратегії зниження ризику СРДС спрямовані на усунення факторів ризику, доведених  в епідеміологічних дослідженнях.

    Так, положення лежачи на боку в дітей з високим ризиком розвитку СРС підвищує ризик його реалізації  у  2,3-13,1 разів. Існують докази  того, що у немовляти зі змінами автономного контролю серцево-судинної системи під час сну на боку, особливо від 2- до 3-місячного віку, може відбуватися зниження оксигенації головного мозку. Однією з поширених причин небажання класти дитину спати горілиць є побоювання, що дитина задихнеться або аспірує в положенні лежачи на спин, що особливо непокоїть батьків малюків, які страждають на гастро-езофагальний рефлекс. Але навіть діти з гастроезофагеальною рефлексною хворобою повинні спати у положенні на спині.

    Небезпечно вкладати спати дитину на одне ліжко з дорослими, адже дорослі ліжка не призначені для сну немовлят. Сон дитини в окремому ліжечку та окремій кімнати знижує ризик СРС приблизно на 50%. Показано, що в багатьох випадках смертей немовлят причинами була задуха, асфіксія і інші нещасні випадки, які виникають коли дитина спить з іншою людиною у ліжку. Найвищий ризик СРС при спанні в одному ліжку з дорослими мають протягом перших 3 місяців життя передчасно народжені або діти з низькою вагою при народженні.

    Накопичені доказові дані стосовно того, що своєчасна імунізація дитини зменшує ризик СРС на 46%. Проте не одержано чітких доказів впливу на ризик розвитку даного фатального синдрому використання сосок-пустушок, сповивання дитини, а також провітрювання кімнат та використання вентиляторів і кондиціонерів. 

         Особливо небезпечними стосовно СРС є наступні ситуації:

  - Коли вік немовляти менше 2 чи до 3 місяців, незалежно від того, чи  батьки палять

   - Коли один або обоє батьків курять

   - Коли дитина перебуває на дуже м'яких поверхнях (дивани, крысла, водяні  матраци)

   - Коли в ліжку, де спить дитина, є подушки, ковдри, м‘які предмети

   - Коли з дитиною в ліжку спить один з батьків

   - Коли людина, які спить з дитиною в ліжку споживає алкоголь, ліки, наркотики.

 

Тому слід дотримуватися наступних порад:

   - Годуйте дитину грудним молоком.

   - Зробіть здоровий спосіб життя родини основним правилом поведінки в сім‘ї.

   - Вкладайте немовля спати в положенні на спині в окремому ліжку.

   - Не тримайте у ліжечку немовляти м'які предмети та іграшки.

   - Уникайте тютюнового впливу диму під час вагітності і після пологів.

   - Не вкладайте дитину спати в одному ліжку з дорослими.         

   - Уникайте перегрівання дитини.

   - Своєчасно здійснюйте вакцинацію дитини.

 

top